Het doel de Flashmob – INSOMNIA studie is om te onderzoeken of, en in welke mate patiënten in het ziekenhuis slechter slapen dan thuis en welke factoren hierin de belangrijkste rol spelen.
Het is bekend dat een verminderde kwaliteit van slaap gerelateerd is aan gezondheidsproblemen. Aangezien in het ziekenhuis juist het doel is om patiënten te laten herstellen van ziekte is een goede nachtrust essentieel. Een ziekenhuisafdeling moet er dan ook naar streven om de dagelijkse routine zoveel mogelijk te laten bijdragen aan het behoud van een goed slaap-waak ritme van de patiënt.
Er is weinig bekend over de kwaliteit van slaap op afdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Wij verwachten dat de slaapkwaliteit in het ziekenhuis slechter wordt ervaren dan thuis en dat omgevingsfactoren zoals geluiden en ziekenhuisritme hier de belangrijkste rol in spelen. In dat geval zouden hier gerichte interventies op kunnen plaatsvinden.
Het onderzoek zal plaatsvinden bij patiënten die liggen opgenomen op ‘normal care’ afdelingen (dus niet op bewaakte afdelingen zoals de MCU, ICU, CCU of stroke unit) door middel van afname van een vragenlijst.
Vraagstelling
Slapen patiënten die opgenomen zijn in het ziekenhuis slechter dan thuis?
Zijn ziekenhuisgerelateerde factoren hierin het meest bijdragend?
Te verwachten resultaten
Naar aanleiding van deze gegevens verwachten wij een betrouwbare uitspraak te kunnen doen over hoe het gesteld is met de slaapkwaliteit in Nederlandse ziekenhuizen en welke verstorende factoren voor slaap aangepakt moeten worden om de patiënten een betere nachtrust te bezorgen.